onsdag 21 oktober 2009

Olivträd...



Hej på er!
Nu är det verkligen höst på riktigt och det innebär att mina kära olivträd, som jag faktiskt fortfarande lyckas hålla vid liv (peppar peppar...), har fått flytta in till värmen igen. Jag älskar olivträd...de är så fina bara att titta på! Kommer det dessutom oliver på dem så är de ju ännu vackrare, men sån tur har jag aldrig haft;-). Nån som vet om det finns nåt bra/bättre sätt att sköta ett olivträd på för att öka chanserna att få oliver på det? Råd tages tacksamt emot i så fall,*ler*! Ha en härlig onsdag! Jag själv ska njuta av en underbar semesterdag!:-) Kram Sofia

33 kommentarer:

  1. Godmorgon Sofia!
    Vilket fint olivträd! Har tyvärr noll koll på deras skötsel så jag har inga bra råd att komma med:)

    Vad härligt med en semesterdag mitt i veckan! Jag har bränt alla mina semesterdagar redan..som tur är har vi torsdag och fredag (inarbetade dagar) lediga nästa vecka, det ser jag fram emot!

    Ha en härlig dag!

    Kram Jenny

    SvaraRadera
  2. SÅ fint du har det!!! Olivträd inne är superfint! Jag vet att de inte ska stå för varmt, helst lite halvkallt. Men jag har aldrig lyckats med ett olivträd, jag brukar ju ha de inne oxå = ).

    Ha en bra dag vännen och njut av din lediga dag!!! Jag har min lediga dag idag oxå!

    Kram L-L

    SvaraRadera
  3. oliventrær et kjempefine! men jeg har desverre ingen erfaring med de...

    ønsker deg en super deg
    klem Beate

    SvaraRadera
  4. Låter underbart med en semester dag.
    Har tyvärr inga bra tips ang olivträden..
    Ta hand om dig nu.och njut av ledigheten.
    Kram Lina

    SvaraRadera
  5. Det var ett väldigt fint träd, har aldrig ägt något men jag äger en Oliver och han växer och växer, det går mycket mjölk här.
    Hoppas du får en superbra semesterdag.
    Kram Åsa

    SvaraRadera
  6. Hej Sofia!
    Jag har oxå olivträd och när jag flyttar in dem i värmen så tappar de alla blad. Det beror på att det är för varmt. På vintern ska de knappt ha något vatten och stå i 5-10 plusgrader, inte varmare. Vi har inget ställe här inne som är så kallt. Det tål några minus, så nu står det närmst husväggen tills det blir för kallt för det. Då måste jag flytta in det och får räkna med att det kommer tappa alla blad. Men de brukar komma tillbaka en bit in på våren. Hoppas du har något ljust och riktigt svalt ställe att ha ditt på. I Sverige hade jag mitt i garaget ett år. Helt plötsligt var det -20 grader och jag fick panik. In med trädet i värmen. Hela roten med jord och allt var en stor isklump, men det klarade sig. Här i Lux finns olivträd planterade i en del trädgårdar och de klarar vintern som förra året var -12 grader vissa nätter.
    Lycka till!
    Kramar
    Helena

    SvaraRadera
  7. dina olivträd ser ut att må bra. här är det grymt svårt att få tag på sådana. enda stället där jag sett sådana är plantagen, och där kostar små futtiga träd skjortan. jag har inte vågat köpa hem ett, för jag skulle säkert inte klara av att sköta det. eller kanske jag ändå borde köpa ett, för det är ju ändå maken som tar hand om grönväxterna hos oss ;)
    lycka till med dina träd!
    kram
    ingela

    SvaraRadera
  8. Ljust o svalt, vet jag.
    Men mitt dog...*fniss*

    Jättesnygg bild med zinkhinken där :)

    Ha en skön ledig dag!!

    Kram Jeanette

    SvaraRadera
  9. Det var ett kul hus ni hade! Roligt, fint och annorlunda. Skoj att hitta hit, nu ska jag kolla vidare på din blogg. Ha en jätte bra dag!

    SvaraRadera
  10. Lite smått avensjuk på ditt stora och fina olivträd.....jag får inte mitt att växa på höjden.

    /Sussi

    SvaraRadera
  11. Hej Sofia!

    Va fint träd du har! Jag har också ett som jag nu haft i fyra år och det är alltid ett bekymmer på hösten. Jag vet att det vill stå svalt/kallt och ljust - och det är inte helt lätt att hitta en sådan här plats hemma...

    Ett par år så tog jag med mitt träd till jobbet över vintern och hade det i vår glasentré för där var ingen värme. Men nu får jag inte in det i bilen :) Förra året stod det ute på logen vid ett fönster. Kändes som att det var för lite ljus men det verkade ok.

    Ha en härlig semester onsdag!
    Kram Camilla

    SvaraRadera
  12. Fina olivträd, lyckost!
    Mitt börjar tappa bladen redan, hu hu vad tråkigt. Bra tips att ta med det till jobbet för här é rätt kallt faktiskt..men helst vill man ju ha det hemma :o)
    Så länge man inte stöter till olivträdet så sitter ju bladen kvar fast dom är snustorra ha, ha...

    Kram Anna

    SvaraRadera
  13. Vilka vackra bilder på ditt olivträd, deär verkligen sååå fina! Jag tror inte de vill stå så varmt.... så inne kanske är tveksamt....
    Må så gott vännen! Kram Maria

    SvaraRadera
  14. Vilka fina träd, skulle gärna vilja ha likadana. Men avsaknaden av gröna fingrar gör nog det omöjligt!

    KRam Anna

    SvaraRadera
  15. Lite oliver på trädet hade ju varit kul.. Jag har tyvärr inget råd om hur de sköts..

    Ha en bra fortsatt semesterdag..

    Kram
    Mia

    SvaraRadera
  16. Vackra bilder =)
    Jag har 3 stora olivträd & ett litet.
    Det ena som jag har i vardagsrummet, där vi även eldar som attan, är jättefint..det andra är lite torrare..men jag vattnar på..

    Ja sååå dyra & sååå knöliga att ta hand om. Ändå ska man ha dem!

    SvaraRadera
  17. Hej, grattis till att du klarat olivträdet så bra, jag har aldrig ägt något och vet inte hur de sköts. Klarar det inte att stå i boden med en filt omkring sig, om det blir alltför kallt... Hoppas du haft en skön semesterdag.. kram MOR

    SvaraRadera
  18. Vilket stort fint olivträd, hoppas det överlever. Dom rackarna kan vara svåra att sköta:)Har läst att dom gillar mycket vatten och vill stå svalt.
    Kram Helena

    SvaraRadera
  19. Oj så skönt med en semsterdag! Olivträd har jag inte vågat mig på då de sade i blomaffären att de helst skulle vilja ha ganska svalt. med golvvärme och ca 22 grader inne tror jag att det skulle gå dåligt....Men vi ska hålla tummarna för dig!

    SvaraRadera
  20. Jag vet inte riktigt hur man ska göra för att få oliver på träden. Jag har för mig att de måste vara ett antal år innan de kan få oliver?! Jag har två olivträd. Det ena köpte jag i somras så jag hoppas att det klarar vintern. Det andra har överlevt inomhus; det har stått där det varit ljusast och svalast, i köksfönstret. Jag har inte på något element där och det är väl ett visst drag där som gör det lite svalare. För varmt vill det inte ha. Men visst lövtapp får man räkna med oavsett...

    SvaraRadera
  21. Hei:)
    Tusen takk for hyggelig hilsen på bloggen min:)
    Jeg har selv et oliventre på ganske lik størrelse, og det står ute foreløbig. De siste dagene har det regnet litt og da har det virkelig vokst!
    Har ingen erfaring med å ha disse på vinterstid, vet bare at de krever mye lys, så får vel flytte det inn i vinduet etterhvert...:)
    Ha en fin kveld da:)
    Klem Kjersti

    SvaraRadera
  22. Olivträd är så vackra. Och det känns härligt Medelhavskt att ha hemma! Hade ett olivträd innan som stod i källaren på vintern, där är väl typ 12-15 grader. Det överlevde några vintrar när jag kom ihåg att ge det en liten vattenskvätt då och då - men nu i vintras fick det inget vatten alls och då dog det. Synd.

    SvaraRadera
  23. Mina olivträd brukar dö på vintern när vi tar in dem..vi förvarar dem svalt på vintern i en källare, men de behöver lite värme. Vi har våra i ett rum i skolan. De behöver vattnas lite på vintern.

    Förlåt att du inte fått någon logga..jag har lite mycket omkring nu.
    Kram Lotta

    SvaraRadera
  24. Attans jag har ju inte hunnit något idag, skulle ju ha skrivit en rad. Hm jag ville ha hjälp att köpa Brukas hundmatsförvaringsburk på Ce. Typiskt mig att bara skriva sen glömma...Ja om du har vägarna förbi igen hihi så vet du. Olviträd? Inga tips av mig för jag har aldrig ägt något . Fina bilder vännen...
    Kramkram A

    SvaraRadera
  25. Hej Vännen!
    Du har en utmaning hos mig;)

    Kraam Jenny

    SvaraRadera
  26. Jag har också lite funderingar angående mitt olivträd och har fått samma tips som du... Problemet är att jag inte har något svalt ställe att förvara på :( Säg till om du kommer på nåt bra knep :)

    ha det gott,
    Kraaam Therese

    SvaraRadera
  27. Fiiina bilder! Lycka till med olivträdet!
    Ha en fortsatt bra vecka - kram E

    SvaraRadera
  28. jag ville bara kika in och säga hej......

    Kram Linda

    SvaraRadera
  29. Hejsan svejsan!
    Å, jag älskar oxå olivträd, de är så fina!! Fast jag har aldrig vågat mig på att köpa nåt själv, jag har INTE gröna fingrar kan jag säga :(
    Sov gott, gumman!!
    Anna

    SvaraRadera
  30. Hej Sofia! Kikar in här typ varje dag, men har aldrig kommenterat förr! Din blogg ger en härlig feel-good-känsla:). Olivräd är så fina, I like! Kramar Sara

    SvaraRadera
  31. Olivträdet står fint där nu. Jag tror att de ska stå svalt. Mitt har också fått komma in, oliverna är görsmå än...
    Kram Susanne

    SvaraRadera
  32. Olivträd, så vackert du har gjort - passar jättefint där det står! Ha ett bra veckoslut!
    Anna-Karin
    livetharochnu-akh

    SvaraRadera
  33. Jag skulle själv behöva lite tips om olivträd...Jag har ett ganska stort som jag ska försöka övervintra! men jag tror ganska svalt på vinterhalvåret! Lycka till! kramis Therese

    SvaraRadera

Vad glad jag blir att just du skriver en liten kommentar, det värmer mitt ♥. Kram Sofia

Related Posts with Thumbnails