torsdag 5 november 2009

Tankar kring vaccination...Hej!
Ooops, det blev visst två inlägg på samma dag!:-) Men det kändes lite 'akut' att ventilera samt få lite råd av er andra därute och det är ju ett väldigt viktigt och omdiskuterat ämne just nu, nämligen....svininfluensan! Ingen i familjen har tagit vaccinet än då vi inte är i riskgruppen, men min man får det via jobbet inom snar framtid och jag och barnen ska självklar också ta det, även om jag ska vara ärlig och säga att jag faktiskt har tvekat och funderat, som jag säkert inte är ensam om. Men ni som redan har tagit vaccinet, hur har ni mått? Självklart reagerar man olika, men det skulle vara intressant att veta hur det har gått med ev biverkningar etc. Och ni andra, hur tänker ni kring det här? Om allt går enligt planen ska jag och barnen försöka komma iväg så snart som möjligt (förhoppningsvis redan imorgon), det känns lite angeläget med tanke på allt som skrivs just nu! Må gott alla! Kram Sofia

40 kommentarer:

 1. Hej!
  Här i Luxemburg är det ännu inte så många som fått svininfluensan. Vår skola kommer stänga om det finns barn som får det på skolan. Alla undervisning och läxor kommer ske via nätet. Kanske kommer influensan igång nu när alla har varit ute och rest så mycket på höstlovet. På vår skola är det ju barn från de flesta länder i världen efter som barnen går på en Internationell skola.

  Min läkare här ska INTE vaccinera sina barn, så vi väntar och ser lite vad som händer. Alla länder har ju sina olika rekommendationer! Det finns dock vaccin till alla här i landet. Det går ju inte åt så mycket eftersom vi bor i ett “yttepytteland”. HAr aldrig vaccinerat oss tidigare. Jag är av sorten som tror att man behöver en släng av influensa och lite skit ibland. Dock vill man ju inte dö....
  Ha en bra dag!
  KRamar
  Helena

  SvaraRadera
 2. Samma här, först tyckte jag att det var onödigt sedan tyckte jag nog att hela familjen bör ta och så har jag hållit på fram och tillbaka men nu har jag iaf bestämt mig för att vi ska ta vaccinationen. Men vad händer då tror du? Joo när jag ringde vårdcentralen för att fråga om vi kan komma, så fick jag veta att vaccinet är slut och kommer in i mitten av nästa vecka, typiskt när jag äntligen hade bestämt mig. Men barnen mina får i skolan så det är ju superbra. Jag vill inte riskera att bli sjuk det verkar inte vara så kul.
  Kram Åsa

  SvaraRadera
 3. Bra om ni tar vaccin, jag blev mycket dålig efter spruta nr. 2, men bara i 1 dygn, av den första kände jag inget, eftersom jag var med i ett test, så fick jag även vanlig influensa vaccin en av gånger, vet ej vilken, kanske tillsammans med spruta nr 2, de flesta känner ju inget av. Lycka till !! MOR

  SvaraRadera
 4. Hej!!

  Jo hä skall vi oxå ta min sambo har varit i väg idag och fått den då han är i riskgruppen.
  Bara väntar på att han skall bli dålig... Har hört att många blir det.. Återkommer om svar om någon dag.

  Kram kram

  SvaraRadera
 5. Våra bekanta har bla (inte alla har fått allt såklart!) fått ont i sticket, ont i armen, feberfrossa, blitt riktigt förkyld eller inte kännt nått alls!

  Vi har turen att hela familjen haft svininfluensan, så vi slipper vaccinet:)
  Susanne

  SvaraRadera
 6. Jag har tagit min spruta idag och känner mig lite illamående, men det ska ju va normalt säger dom. Armen är lite spänd oxå;). Lycka till nu! Kramiz Sandra

  SvaraRadera
 7. Hej!
  Jag tycker att ni ska vaccinera er. Jag anser att vi alla har ett ansvar att skydda våra små och andra som av någon anledning inte kan vaccineras. Om så många som möjligt vaccinerar sig så bromsas smittspridningen upp och riskerna blir mindre. Tyvärr hör man mest talas om biverkningarna och inte om dem som inte har några alls. De flesta har fått ont i armen och en del har fått mer eller mindre sjukdommskänsla. Visst finns det dem som har blivit riktigt dåliga men tänk då hur sjuka de skulle bli om de verkligen fick influensan!
  Min arbetskamrat och hennes familj är Jättedåliga just nu och hon ångrar verkligen att hon inte vaccinerade sig.......

  SvaraRadera
 8. Jag fick mitt vaccin via jobbet i måndags...inga symptom, bara lite svullen vi stickstället. Jag har oxå vaccinerat små skolbarn, klass 1-3...det har gått bara bra.
  Min flicka är fjorton år och vill inte...men jag har sagt att hon ska vaccinera sig:)
  Kram Helena

  SvaraRadera
 9. Halloj, förstår att du tvekar, det är inget lätt beslut. I vår familj har än så länge alla barnen blivit vaccinerade 2, 3 och 8 år), vår minsta var i riskgruppen så hon fick först. Allihop har mått bra efteråt och inte visat några biverkningar alls. Jag ska själv vaccineras nästa vecka, känner att jag nog hellre tar lite biverkningar än har influensan. Lycka till
  Kram

  SvaraRadera
 10. Hej!
  Jag tillhör väl dem som inte har våndats över vaccinet. Jag anser att inte ta vaccinet borde vara "farligare" än att ta det. Alltså att man blir sjukare av influensan än av vaccinet.
  Hittills har bara äldsta sonen fått ta det och han har inte haft några som helst bivverkningar.

  Lycka till!
  Kram Anna

  SvaraRadera
 11. Jag tycker absolut du ska vaccinera dig, det hjälper till att bidra till att andra kan undvika få influensan som är mer känsliga att de som tien tillhör någon riskgrupp! Visst lite biverkningar får man men det är normalt, skivit till Lina idag om du vill läsa på hennes blogg om varför man itne ska ta panodil:) Do it! Kram kram Mia

  SvaraRadera
 12. Jag har också tvekat men vi tog det för några dagar sedan. Båda jag och min sambo har varit lite ömma i armarna, men inget mer :)

  Ha en fin kväll!

  SvaraRadera
 13. Jag tog vaccinet igår och jag har inte änt ngt annat mer än lite ont i armen där sticket togs..
  Jag var först tveksam till att ta det men när jag hade pratat med min kusin som är i riskgruppen så var min tvekan över.. Som hon yttryckte det " i solidaritet till oss som ligger i riskgruppen så bör alla ta det".. Plus allt som varit i media så känner jag att jag gjort rätt..

  Kram
  Mia

  SvaraRadera
 14. Jag fick feberfrossa, men det gick snabbt över. Var hemma en dag från jobbet. Snart är det dags för spruta nummer 2.
  Kram Lotta

  SvaraRadera
 15. Nu ljög du faktiskt om min tvättstuga...Psst köpte du det hjärtat när vi var på Nordik? Dom är fina. Vi har inte tagit sprutan ännu. Ett barn får ta den i skolan och den andra på vårdcentralen eftersom han är så ängslig och rädd för sprutor. Vi skall ta den på jobbet, maken har styrt med det där.
  Kram till dig honey/ A

  SvaraRadera
 16. Tack snälla för kommentaren hos mig! Som du ju redan vet så fick jag feber och allmän sjukdomskänsla + ont i armen, dök upp ca 8 timmar efter sprutan! Är ju alltid tråkigt å känna sig sjuk men det är långt ifrån alla som blir så påverkade, har pratat med mängder av folk eftersom jag jobbar inom sjukvården och den vanligaste biverkningen verkar vara bara ont i armen. Jag ångrar absolut inte att jag tagit vaccinet å hoppas att det finns några som slipper smittas av nöffjukan pga det.

  Ha en bra kväll! Kram Anna

  SvaraRadera
 17. Jag jobbar inom vården och har aldrig tagit något influensavaccin. Hade inga som helst planer på att ta det denna gång heller. Jag tror på att låta kroppen göra sitt själv. Har även med stark övertygelse bestämt att våra barn inte ska vaccineras.. med tanke på de verkningar av vaccinet som vi ännu inte vet om.
  Många på jobbet är vaccinerade.. vissa har varit hemma i dryga veckan pga det och andra har haft ont i armen samt lite feber i ett par dygn. Några har haft turen att helt och hållet klara sig från biverkningar. Jag har hela tiden tillhör Nej-gruppen utan minsta lilla tvekan men har denna vecka helt och hållet vänt. Inte vill jag att mina nära och kära ska bli sjuka!
  Så efter min jobbarhelg så vaccinerar jag mig för att inte ta hem smittan till min familj.
  Men barnen får fortsätta utan vaccin.. Jag vågar inte chansa! Vi får hålla undan dem så gott det går..

  Mvh
  millasv

  SvaraRadera
 18. Hej vännen!

  Superfint hjärta och jättefin diskmedelsburk du har vunnit !!! Här har barnen fått sitt vaccin, i tisdags. Jag var också tveksam men lät de ta den. Det sägs att vaccinet inte är så olikt vanligt influensavaccin, så då fick det bli vaccination. Jag var med Wilma i skolan och i hennes klass vaccinerades alla, i min klass som jag har i skolan var det nästan alla som vaccinerades. Barn verkar inte ha fått så mycket biverkningar som vi vuxna kan få. Lite feber eventuellt bland barn men för oss vuxna verkar det vara mycket värre, feberfrossa och huvudvärk, så man får väl ladda med ipren. Ont i armen verkar de flesta få.

  Ha det bra!
  Kram L-L

  SvaraRadera
 19. Jag har tagit vaccinet då jag tillhör riskgrupperna och jag hade bara ont i armen efteråt.
  Här kommer barnen att bli vaccinerade i skolan med början nästa vecka. Maken får det genom sitt jobb, men inte förrän v 50.
  Vi har aldrig funderat på att inte ta det och jag känner att jag vill skydda andra. Jag jobbar med barn 1-3 år, vi har en kusin som är 2 år och min mormor är 89 år. Tar vi sprutan så har vi gjort vad vi kunnat för att inte smitta andra också.
  Kram

  SvaraRadera
 20. Jag har varit väldigt tveksam, men vi bestämde oss för att ta. Resonerade väl mest så att vi aldrig hade förlåtit oss själva om det hänt våra barn något och vi inte gjort allt för att försöka skydda dem....

  Först ut var vår dotter som är 7 år som fick via skolan i måndags, 2 dygn senare blev hon riktigt hängig med hög feber, illamående O yrsel. Nu ett dygn senare är hon lite piggare men feber o yrsel kvar. Lite läskigt tycker jag faktiskt att det är (men hon är den enda i klassen som fick så här mycket biverkningar)

  Var rädda om er, kram åsa

  SvaraRadera
 21. Jag har vaccinerad mig och det har ca 60 av mina arbetskamrater gjort. De sägs att vart tionde får biverkningar.... och det stämmer ganska bra. Själv fick jag inte ens ont i armen eller nåt annat. Jag tycker att ni bör vaccinera er ,... den lilla dosen med kvicksilvret är inte mer än vad vi får i oss via maten under en vecka. Att få självaste influensan kan vara allvarligt och tom leda till ECMO behandling (http://en.wikipedia.org/wiki/Extracorporeal_membrane_oxygenation )
  Men som alltid,...du gör din egen bedömning av situationen...............

  SvaraRadera
 22. Hej Sofia! Vad roligt att du hittade in till mig så jag hittade in till dig! Vilket fantastikt fint hus ni har byggt och så smakfullt inrett det är :) Verkligen snyggt! Älskar den fina stenläggningen på gården också! Många kramar Emma

  SvaraRadera
 23. Hej!

  Jag hade samma funderingar...

  Men Ena dottern som är i riskgrupp pga reumatismen fick vaccinet för en vecka sedan. Lite ont i armen , inget mer.
  Vi andra tänkte ta imorgon, fre.
  Tydligen är det flera timmars kö. Så det blir att bunkra med kex o godis i väskan...

  Men vi tar med tanke på andra som man inte vill smitta helt enkelt...

  Kram kram :)

  Jeanette

  SvaraRadera
 24. Jag tror alla funderat på denna frågan. Mycket beror nog på rädslan för det okända och att man helst vill att kroppen ska få ta hand om sjukdomarna själv så gott det går. Att folk blir dåliga av sprutan, får feber och med lindrigare influensaliknande symtom är egentligen inget som avviker från andra vacciner. Spänningar i armen är också väldigt vanligt. När jag tog vaccin för Hepatit fick jag jätteont i armen i ca 2-3 dagar och man kan känna sig lite hängig. Att inte ta sprutan och insjukna i influensan tror jag är värre än att ta den. Det viktiga är ju att få stopp på spridningen! Allt är dessutom individuellt likväl som känslan är individuell och alla delar nog väldigt olika upplevelser av sprutans bieffekter.

  En sak som man kanske inte tänkt på är att om man bestämmer sig för att inte ta sprutan och insjuknar i influensan.. vad händer med mig och min kropp då? Att inte veta effekterna av sprutan är en rädsla men att inte veta effekterna av själva influensan är också en rädsla. Jag tror inte att du behöver vara orolig Sofia. Det kommer att gå bra och du och din familj skyddar er själva men också era medmänniskor, vilket jag tror är ett mycket klokt val.

  Kram Josefin

  SvaraRadera
 25. Hej!

  Jag tycker absolut man ska vaccinera sig! Som så många andra säger, biverkningarna man kan få är ingenting mot den verkliga influensan. Visst kan man få feberfrossa, trötthet, illamående och framför allt ont i armen. Men det varar ju bara något dygn. Det gör inte influensan... Och dessutom hjälper man ju till att minska smittspridningen.

  Jag vaccinerade mig för ett tag sen på jobbet, då jag jobbar på sjukhuset. Vi var många som gjorde det samtidigt så det var intressant att jämföra symptom dagen efter... Det var väldigt olika, själv fick jag ont i armen och kände mig lite hängig med huvudvärk, men inte värre än jag kunde jobba och jag fick ingen feber.

  Symptomen verkar faktiskt bli värre för vuxna än barn. 3-åringen och 7-åringen hade inte minsta problem medan det var lite värre för min 11-åring. Men värst verkar det faktiskt vara för de manliga läkarna, så länge du inte tillhör den gruppen kommer det säkert gå bra ;)

  Kan tillägga att vi stod 5 1/2 h i kö, varav 4 timmar utomhus i regn/snö, 2 grader varmt, för att vaccinera våra barn (här i Uppsala görs inget sånt på skolorna). En vidrig dag!!! Men det var ändå värt det. Jag känner mig mycket lugnare nu.

  Lycka till!

  Kram Pernilla

  SvaraRadera
 26. Jag ska ta sprutan i morgon, känns skönt att få det gjort:) Kram på dig Sofia, du verkar vara en sååå go tjej och din blogg är ju onekligen poppis;). Kram Vanja

  SvaraRadera
 27. Hej, jag tog sprutan i förrgår- är bara lite öm i armen inget annat. Jag är mer orolig för själva influensan och att sprida detta vidare, tog därför vaccinationen. Mina barn skall också vaccineras på skolan inom ett par veckor. Vill också passa på att säga att jag bytt blogg från livetharochnu-akh till hemochting.blogspot.com
  Kram Anna-Karin
  hemochting

  SvaraRadera
 28. ena sonen kryssade i nej och den andra ja på blanketten de hade hem från skolan, så vi får se hur det blir sen sist och slutligen. själv har jag inte bestämt om jag ska ta vaccinet eller inte. maken säger att han inte ska ta det eftersom han påstår sig vara så gammal att han borde vara inpregnerad från förr. vi har diskuterat och diskuterat och diskuterat, och sen har vi diskuterat litet till. det är svåra frågor...
  kram
  ingela

  SvaraRadera
 29. Hej Vännen!
  Har nog inte tänkt ta sprutan fast jag läste precis på vårt intranät här på jobbet att vi kommer att erbjudas att ta vaccinet inom de närmaste veckorna via företagshälsan..avvaktar ett tag till så får jag se hur jag gör.
  Tindra är hos sin mamma den här veckan och har hög feber och ont i kroppen..hoppas inte hon har fått svininfluensan..

  Ha en bra dag!

  kraam Jenny

  SvaraRadera
 30. Ja vi har nog alla funderat fram och tillbaka... själv tillhör jag den riskgruppen som inte får ta vaccinet... så jag är jättetacksam att de runt omkring mig tar det. Maken fick sprutan igår och har ännu inte kännt någonting!
  De säger ju att influensan ökar lavinartat just nu!
  Trevlig helg!
  Kram

  SvaraRadera
 31. hei
  synes også dette med vaksinasjon er vanskelig. men jeg er ganske sikker på at vi ender opp med å ta den alle sammen.

  ønsker deg en god helg!
  klem Beate

  SvaraRadera
 32. Hej hopp hoppas att det känns rätt när du väl bestämt dig! Vi ska inte vaccineras. Gillar inte vaccin och vi är en ovanligt frisk familj :D Det har aldrig varit någon tveksamhet hos oss. I Spanien har det inte alls blossat upp på samma sätt som i Sverige med svininfluensan, jag menar i medierna.

  Hoppas att du får en strålande fredag!

  Kramar

  Angelica

  SvaraRadera
 33. Vi har bestämt oss för att vaccination just för att inte sprida det vidare till dem som kanske är mer utsatta. Nästa vecka får skolbarnen det här, men den lille får jag gå iväg med till BVC.
  Kram

  SvaraRadera
 34. Hohoho, tog du vaccinet idag och hur gick det isf? Kramis Anna

  SvaraRadera
 35. Här är en som tagit vaccinationen i tisdags! Känner inget ont ellr konstigt..går inte baklänges heller...(skämt åsido) Jag jobbar i vården. sjuksköterska på Mälarsjukhuset i Eskisltuna. Vi har erbjudts vaccinationen denna vecka..Jag känner mig TACKSAM..att fått denna möjlighet...aalltid tagit "dim vanliga# vaccinationerna förut om åren... Tänker på att både skydda mig själv, patienter jag möter på mitt jobb samt mina anhöriga... barn o barnbarn..Önskar dig en trevlig helg! Fin blogg också!! Kram!

  SvaraRadera
 36. Jag o Wilma ska ta nästa vecka, men Fredric fick sin igår och han blev lite öm i armen och kände sig lite hängig. Men det ska bara sitta i nån dag. Lycka till med vaccinet och Trevlig helg! Kramis Therese

  SvaraRadera
 37. Vill önska dig en trevlig helg och även tala om att jag har bytt blogg från livetharochnu-akh till hemochting.blogspot.com
  Välkommen in att följa denna blogg!
  Må gott!
  Anna-Karin
  hemochting

  SvaraRadera
 38. Hej goa bloggvän! Visst är det svårt att veta vad som är bäst! Barnen och jag ska vaccinera oss, men min man vill inte (han är livrädd för sprutor), jag har några jobbarkompisar som har tagit och de har fått feber 1 dag och ont i armen. Det kan man ju stå ut med! Må så gott! stor kram från Maria

  SvaraRadera
 39. Hej hej!

  Ja, inte är det enkelt att veta hur man ska göra med vaccineringen, man blir ju inte mindre osäker när läkare utalar sig och säger att det inte ska vaccinera sig i media samtidigt som alla uppmanas att ta vaccinet. Jag har funderat fram och tillbaka och med tanke på att min kropp förmodligen inte är det den starkaste efter de sista årens sjukdomar så har jag bestämt mig för att jag ska vaccinera mig, bara att hoppas på att biverknignarna inte blir allt för allvarliga...

  Ha en riktigt bra helg

  Kramar Bella

  SvaraRadera
 40. Hallå!!
  Jag har tagit sprutan!
  Men det var nog bara för att jag arbetar med äldre och känner en skyldighet att ta den då så jag inte smittar de äldre!
  Jag hade så ont i armen samma kväll.
  Sov inte en blund.
  Dagen därpå fick jag feber och mådde illa!
  Men nu känns det bra ändå att jag tog den!
  Förstår att du är tveksam och kluven!!
  Hoppas allt gått bra iaf!!
  Ha en mysig söndag!
  Kram på dig!

  SvaraRadera

Vad glad jag blir att just du skriver en liten kommentar, det värmer mitt ♥. Kram Sofia

Related Posts with Thumbnails